ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Αλέξης Τσίπρας : Σε ενα χρόνο θα έχουμε φύγει απο τα μνημόνια

Την πρώτη του συνέντευξη μετά την έξοδο στις αγορές δίνει ο Αλέξης Τσίπρας στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha.

Tα βασικά σημεία της συνέντευξης:

* Περάσαμε δύσκολες στιγμές αυτό θα είναι ένα ήρεμο καλοκαίρι

* Ολος ο διεθνής τύπος μετά από πολλά χρόνια μιλάει για δυναμική επιστροφή της Ελλάδας. Ανοίγει ένας δρόμος αλλά πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι.

* θα επαναληφθεί η έξοδος και σε ένα χρόνο ελπίζουμε η χώρα να καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές.

* Χαραμάδα ελπίδας για τους πολίτες. Δημιουργούνται προϋποθέσεις για επενδύσεις και θέσεις δουλειάς

* Ερωτηθείς για τις επισημάνσεις του κ. Στουρνάρα και των ξένων δανειστών υποστήριξε ότι η ζωή δικαιώνει τις επιλογές.

* Είχαμε πραγματικούς επενδυτές και όχι κερδοσκοπικά funds

* Χαρακτήρισε τις προτροπές του ΔΝΤ ως bussiness as usual.

* Ερωτηθείς για την κριτική που ασκούσε στο ομόλογο Σαμαρά που υποστήριξε εκ νέου ότι τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα διαφορετικά. Η απόπειρα τότε ήταν πράγματι επικοινωνιακή να στηθεί ένα success story.

* το σημαντικό τώρα είναι να μην πανηγυρίζουμε. Εγινε μια μετρημένη δήλωση από τον ΥΠΟΙΚ.

* Αυτό που λέμε με σεμνότητα είναι ότι κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, την αρχή του τέλους. Αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε.

* Στο ερώτημα για τους στόχους που δεν εκπληρώθηκαν πχ χρέους και είσοδο στο QE υποστήριξε για τρίτη φορά ότι η ζωή δείχνει την επιτυχία. Υποστήριξε ότι ήταν ιστορική η απόφαση για το χρέους στις 15 Ιουνίου στο Εurogroup. Ανέφερε πως το χρέος και το QΕ η Αθήνα τα ήθελε για να υπάρξει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αλλά τελικά η έξοδος στις αγορές δείχνει ότι ο στόχος επετεύχθη.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως αν και το ΔΝΤ επιμένει σε μεγαλύτερη απομείωση του χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει η περαιτέρω αποσαφήνιση του χρέους.

* Υπερεκτιμήσαμε την αξία της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ανέφερε και υποστήριξε πως ο στόχος της ποσοτικής χαλάρωσης είναι μπροστά μας και η έξοδος στις αγορές δημιουργεί θετικές προοπτικές για να χτυπήσουμε την πόρτα της ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για την δήλωση του ότι αν δεν πάρει τα μέτρα για το χρέος δεν θα εφαρμόσει όσα έχει υπογράψει επανέλαβε για τέταρτη φορά πως τον Αύγουστο του 2018 θα φανεί τι έχει επιτευχθεί και η ζωή θα αποδείξει αν οι στόχοι μας έχουν υλοποιηθεί.

* Υπάρχουν μεγάλες πληγές που πρέπει να επουλωθεί. Ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη μείωσης της φορολογίας και υποστήριξε πως το 2021.

Εμείς θα αναμείνουμε την εφαρμογή των μέτρων για το χρέος τον Αύγουστο του 2018 άρα η ακολουθία είναι ότι πρώτα βλέπουμε αν οι εταίροι θα υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους και μετά τα μέτρα που έχουμε συμφωνήσει για μετά το 2019.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι φορολογία είναι «στενός κορσές που δεν μας επιτρέπει να εκτοξεύσουμε και τα έσοδα».

Ερχονται αυτοί που μας επιβάλουν τον στενό κορσέ και μας λένε μην τα κάνετε.

Η επόμενη μέρα είπε ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι χειρότερη και υποστήριξε πως η εφαρμογή του νέου αφορολόγητου θα γίνει ταυτόχρονα με τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης. Αν και αναγνώρισε πως αυτή η ελάφρυνση δεν θα αφορά τους ίδιους.

Υποστήριξε πως η αντιπολίτευση θα είχε φάει αμάσητα τα μέτρα χωρίς τα αντίμετρα

Τον Αύγουστο του 2018 βγαίνουμε από το μνημόνιο και έτσι στον προϋπολογισμό του 2019 θα δώσουμε τις ελαφρύνσεις σε όσους πρέπει. Θα είναι στοχευμένες. Αυτα εχουν ήδη ψηφιστεί.

Επιπλέον αυτών άφησε να εννοηθεί ότι θα προκύψουν και άλλες ελαφρύνσεις από την επίτευξη του πλεονάσματος.

Επιτίμησε την εκπρόσωπο του ΔΝΤ λέγοντας « δεν θα παίρναμε ποτέ σοβαρά τις εκτιμήσεις της κ. Βελκουλέσκου»

Επανέλαβε ότι σε περίπτωση καλύτερης απόδοσης της κυβέρνησης θα ενεργοποιούν οι δότες και όχι οι κόφτες. Και αυτή τη φορά αντί της 13 σύνταξης υποσχέθηκε μειώσεις φόρων.

Το ελληνικό δημόσιο είπε θα εισπράξει 400 εκατ. ευρώ από τα πρόστιμα υποθέσεων φοροδιαφυγής που έχει γίνει καταλογισμός.

Υπεραμύνθηκε τον αριθμό των ελέγχων στο λαθρεμπόριο και τη φοροδιαφυγή αλλά όχι και τις «εισπράξεις» όπως είπε.

Επέκρινε σε χαμηλούς τόνους την δικαιοσύνη και την απόφαση του ΣτΕ μιλώντας και πάλι για «παραγραφή της φοροδιαφυγής».

Για τη συνέντευξη στον Guardian

Τι θα κάνατε αν είχατε σήμερα την ίδια εμπειρία ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο και απάντησε: η ζωή δεν χτίζεται με τα αν.

Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες που δεν αντιμετώπισε καμιά κυβέρνηση μετά την μεταπολίτευση είπε και επανέλαβε ότι αντιμετωπίστηκε από θεσμούς στο εξωτερικό με κυνισμό και απειλές.

Για την περίφημη διαπραγμάτευση του 2015 αρνήθηκε ότι κατέληξε σε ήττα αλλά σε συμβιβασμό.

« Δεν είναι εύκολο να υπολογίσεις εκ των υστέρων πως θα εξελίσσονταν τα πράγματα» έδωσα την τελευταία ικμάδα μου για να μην προδώσω την εντολή που μου έδωσε ο ελληνικός λαός.

«Φτάσαμε μέχρι το χείλος της καταστροφής αν ήμασταν ψεύτες δεν θα φτάναμε σε αυτό το σημείο» είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ξανά πως όταν η κυβέρνηση του έφτασε στον επώδυνο συμβιβασμό πήγε στον ελληνικό λαό και του είπε: διάλεξε.

Και διάλεξε εμάς υπενθύμισε και ορθώς ο κ. Τσίπρας.

Επέρριψε στην αντιπολίτευση και τα φιλικά της ΜΜΕ το χαρακτηρισμό «ψεύτες» για τον ίδιο και την κυβέρνηση του. Και τόνισε ότι υπάρχει συνειδητή παραπλάνηση για τις προεκλογικές εξαγγελίες και όσα είπε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2015.

«Ο ελληνικός λαός έχει κρίνει ήδη όλα αυτά. Μην ξεχνάτε ότι πήγαμε σε εκλογές» ανέφερε ξανά.

Υποστήριξε πως υπάρχει ένα σύστημα εξουσίας που διαμορφώθηκε από την δεκαετία του 80 που άλλοτε φορούσε πράσινο και μπλε καπέλο και επειδή τώρα δεν είναι στην εξουσία δεν θέλει η κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Εύχομαι στο Βαρουφάκη καλές πωλήσεις

Ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για τις διαρκείς αποκαλύψεις Βαρουφάκη απάντησε: τι πραγματικά απ όλα αυτά σας κάνει εντύπωση.

Ο κ. Βαρουφάκης θέλει να κάνει καριέρα ως συγγραφέας και έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του πριν 3 μήνες.

Επιχειρείται ελλείψει επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης να αλλάξει η ατζέντα.

Θα πως για τον κ. Βαρουφάκη και δεν θα ξαναμιλήσω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν προσπάθεια του λαού για να την ευτελίζουμε με το υπερβολικό εγώ.

Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε την υπαρξιακή αγωνία του κ. Μητσοτάκη... Δεν θα του υποδείξω πως θα κάνει αντιπολίτευση αλλά δεν θα ασχολούμαι με τα θέματα που επαναφέρει ξανά.

Eπισήμανση: κάθε σχολιο αναγνώστη εκφράζει τον ιδιο και οχι αυτόν εδω τον ιστότοπο. Η ελευθερία του τύπου , δεν περιορίζεται.

Ενημέρωση με mail

Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter μας και λάβετε στο email σας όλα τα τελευταία νέα:

Αναζήτηση Άρθρων

300x100

 

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης σας.

  Δέχομαι cookies από αυτή την ιστοσελίδα.