ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Το παρασκήνιο της επίσκεψης Τσίπρα στην Ουάσιγκτον

Το αμερικανικό όνειρο στην Ουάσιγκτον θέλει να ζήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που αναχωρεί σε λίγες ώρες για τις ΗΠΑ με πρώτο σταθμό το Σικάγο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα τα δώσει όλα για όλα ώστε επικοινωνιακά το ταξίδι του να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Σημαντικό ρόλο για το ταξίδι αυτό, έπαιξε ο Αμερικανός πρέσβης στη Ελλάδα, Tζέφρεϊ Πάιατ που όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεννόηση με τις διπλωματικές αρχές του γραφείου του πρωθυπουργού οργάνωσε την επίσκεψη του κ. Τσίπρα. Το ενδιαφέρον όλων των συναντήσεων επικεντρώνεται στις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας από αμερικανικά κεφάλαια που βλέπουν την Ελλάδα ως μεγάλη ευκαιρία. Εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών μέσα από ένα πρόγραμμα που συζητείται με τις δύο πλευρές.

Κοινή συνέντευξη τύπου Τσίπρα και Τράμπ

Για αυτό και η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού χαρακτηρίζεται από την Αμερικανική κυβέρνηση “αναβαθμισμένη” έστω και αν επί της ουσίας η φωτογραφία στο Λευκό Οίκο είναι αυτή που θα χρειαστούν στο Μέγαρο Μαξίμου. Οι Αμερικανοί θέλουν να στείλουν αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία εξ αιτίας των τελευταίων γεγονότων , ενώ παράλληλα χρειάζονται τη βάση της Σούδας για άλλα πέντε χρόνια που αποτελεί για αυτούς κομβικής σημασίας λιμάνι για όλη τη Μεσόγειο. Για τους λόγους αυτούς οι αβρότητες του κ. Τράμπ προς τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι πέραν των τυπικών σχέσεων που θα ολοκληρωθούν με κοινή συνέντευξη τύπου των δύο ηγετών.

Για την καλή θέληση που δείχνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Λευκός Οίκος κάνει δώρο στον κ. Τσίπρα αναβαθμισμένη φιλοξενία στον “ξενώνα του προέδρου” το φημισμένο blair house ενώ έχει προγραμματιστεί μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και συνάντηση με τον αντιπρόεδρο Μάικ Πένς.

Όπως αναφέρουν πηγές από την αμερικανική πρωτεύουσα η επίσκεψη του κ. Τσίπρα δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνη το 2013 όταν ο Αντώνης Σαμαράς περνούσε το κατώφλι του Λευκού Οίκου που ήταν χωρίς ιδιαίτερες αβρότητες από τον τότε πρόεδρο Ομπάμα και που ήταν εντελώς τυπική. Για λόγους δικών τους συμφερόντων η υποδοχή του κ. Τσίπρα από τον Ντόναλντ Τράμπ στο οβάλ γραφείο θα γίνει μετά «Βαΐων και κλάδων».

Το κλίμα στην αμερικανική πρωτεύουσα είναι ιδιαιτέρως θερμό για τον Έλληνα πρωθυπουργό κάτι που φαίνεται από τα όσα αναφέρει ο Αμερικανός πρέσβης κ. Πάϊατ κατά την ομιλία του στο AUSA convention Center Washington DC: Οι αμερικανικές και οι ελληνικές επιχειρήσεις είπε, αναζητούν ευνοϊκό, προβλέψιμο και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ενώ οι ελληνικοί νόμοι και η κρατική γραφειοκρατία οφείλουν να στηρίζουν τις εταιρείες αυτές και τις επενδυτικές τους δραστηριότητες. Οι επιχειρήσεις δεν διαφωνούν με την καταβολή φόρων, εφόσον η φορολόγησή τους προσφέρει σταθερότητα και αναπτυξιακές προοπτικές».

Στην ίδια εκδήλωση παρουσία του αναπληρωτή υπουργού άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ο Αμερικανός πρέσβης πρόσθεσε ότι «Η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της».

Αναφερόμενος στην στήριξη των ΗΠΑ για έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, σημείωσε: «Το ενδιαφέρον και η στήριξή μας στην προοπτική πλήρους εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ ετών βασίζονται στην πεποίθησή μας για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα ως πυλώνας περιφερειακής σταθερότητας. Όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα, τόσο ασφαλέστερη θα είναι η ευρύτερη περιοχή».

Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία

Είχε προηγηθεί ο κ. Βίτσας που με την ομιλία του, επεσήμανε τους πολύ καλούς δεσμούς της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Σημείωσε ότι οι δύο χώρες μπορούν να αποκαλούνται στρατηγικοί εταίροι. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, οι Ελληνο - Αμερικανικές σχέσεις έχουν γίνει πιο ουσιαστικές. Ειδικά στο πλαίσιο της Αμυντικής Βιομηχανικής Συνεργασίας έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για μια πιο στενή συνεργασία σε θέματα εξοπλισμών. Έχει μεγάλη σημασία η ύπαρξη προοπτικών και προσδοκιών για ουσιαστική και διαρκή συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών των δύο χωρών. Ο Αναπληρωτής υπουργός τόνισε επίσης ότι απώτερος στόχος είναι η Ελλάδα ν’ αποτελέσει - σε επίπεδο βιομηχανίας – ένα περιφερειακό κέντρο υποστήριξης των οπλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. “Εξάλλου, με τις ΗΠΑ, είπε, έχουμε μια μακροχρόνια συνεργασία. Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε ορισμένα από τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά στοιχεία της συνεργασίας μας: Η διακρατική συμφωνία με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας τύπου P3B ORION, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται και η οποία θα αποφέρει κατακόρυφη αναβάθμιση στις επιχειρησιακές δυνατότητες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού Οι συζητήσεις που πραγματοποιούνται στην παρούσα φάση με την Κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση του στόλου των μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και την προοπτική επέκτασης της συνεργασίας στην κατεύθυνση ανανέωσης του στόλου. Η πολυεπίπεδη συνεργασία που διατηρούν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με την Αμυντική Βιομηχανία των ΗΠΑ, η οποία υλοποιείται διαχρονικά μέσω των FMS Cases”.

Δώρο και από το ΔΝΤ που ... αποχωρεί

Στον οικονομικό τομέα, σε σχέση με το δημοσιονομικό πρόγραμμα, τα ωραία λόγια της Κριστίν Λαγκαρντ ακούστηκαν πολύ όμορφα στο Μέγαρο Μαξίμου που πανηγύριζε όταν η επικεφαλής του ΔΝΤ διευκρίνισε ότι δεν ζητάνε νέα μέτρα από την Ελληνική κυβέρνηση.

Βέβαια δεν μας κάνουν δώρο, κάθε άλλο, απλά τα ωραία λόγια της διευθύντριας του ταμείου κρύβουν πίσω τους έντονο παρασκήνιο.

Ο λόγος που το ΔΝΤ προέβη σε διευκρινιστική δήλωση σε ότι αφορά τη λήψη ή μη νέων μέτρων είναι γιατί το ταμείο το αργότερο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 αποχωρεί από την Ευρώπη, και τη θέση του θα δώσει στον ευρωπαϊκό οργανισμό χρηματοδότησης, τη στιγμή μάλιστα που θα έχει αποχωρήσει και ο Β. Σόϊμπλε αλλά και ο Γέρουν Νταίσελμπλουμ από το σημερινό του πόστο τι αξία θα είχε η παρουσία του ΔΝΤ.

Όλα αυτά βεβαίως θα συζητηθούν κατά τις επαφές του κ. Τσακαλώτου αλλά και του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον ενώ σε ότι αφορά το πολιτικό περίβλημα της επίσκεψης, ο πρωθυπουργός θέλει να το διανθίσει με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων που θα αναγνωρίζουν τις θυσίες του Ελληνικού λαού και θα χτυπάνε με συμπάθεια τους ώμους του κ. Τσίπρα μιλώντας με κολακευτικά λόγια.

Στο ταξίδι στην Ουάσιγκτον τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν επίσης ο υπουργός άμυνας Π. Καμμένος, ο υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου που οι μετοχές του στην Αμερική είναι αρκετά ανεβασμένες σε αντίθεση με την Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομίας κ. Αλ. Χαρίτσης καθώς και ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής Νίκος Παππάς που κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη η παρουσία του λόγω των επαφών με Αμερικανούς επενδυτές.

Eπισήμανση: κάθε σχολιο αναγνώστη εκφράζει τον ιδιο και οχι αυτόν εδω τον ιστότοπο. Η ελευθερία του τύπου , δεν περιορίζεται.

Ενημέρωση με mail

Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter μας και λάβετε στο email σας όλα τα τελευταία νέα:

Αναζήτηση Άρθρων

300x100

 

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης σας.

  Δέχομαι cookies από αυτή την ιστοσελίδα.