ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

«Σεβόμαστε την Λωζάννη αλλά...»: Νέες προκλήσεις Ερντογάν για το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο

«Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη...», δήλωσε o Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Προκόπη Παυλόπουλο, σημειώνοντας ωστόσο

πως η Άγκυρα εντοπίζει προβλήματα και λανθασμένες εφαρμογές.

Σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δεν είναι το μοναδικό ζήτημα για την Τουρκία στο Αιγαίο, αλλά εμφανίστηκε ανοιχτός για διάλογο.

Σχετικά με τα περί «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης, χρησιμοποίησε διαφορετική γλώσσα, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη». Ωστόσο, σημείωσε ότι η Άγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη. 

Σχετικά με τα περί «επικαιροποίησης» της Συνθήκης της Λωζάννης, χρησιμοποίησε διαφορετική γλώσσα, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη». Ωστόσο, σημείωσε ότι η Άγκυρα εντοπίζει δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη Δυτική Θράκη. «Απαιτούμε να δοθεί η δυνατότητα στη μειονότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των σύγχρονων διεθνών κανόνων. Και αυτό το κάνουμε με διαφανή τρόπο. Σήμερα η τουρκική μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες», είπε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν.

Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε αναφορικά με το Κυπριακό, λέγοντας πως οι Ελληνοκύπριοι «εξακολουθούν ακόμα να βλέπουν την Κύπρο ως ένα ελληνικό νησί» αλλά αυτό είναι ένα «όνειρο που δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ». «[...] Αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς ''μειονότητας'' στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, παρά την έντονη κριτική σχετικά με την πολιτική που ακολουθεί στην Τουρκία, εμφανίστηκε αμετακίνητος, επιμένοντας ότι η Άγκυρα ενδιαφέρεται στρατηγικά μόνο για πλήρη ένταξη στην ΕΕ και όχι για ειδική σχέση.

Πηγή:lifo.gr

Eπισήμανση: κάθε σχολιο αναγνώστη εκφράζει τον ιδιο και οχι αυτόν εδω τον ιστότοπο. Η ελευθερία του τύπου , δεν περιορίζεται.

Ενημέρωση με mail

Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter μας και λάβετε στο email σας όλα τα τελευταία νέα:

Αναζήτηση Άρθρων

300x100

 

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης σας.

  Δέχομαι cookies από αυτή την ιστοσελίδα.