ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Ερντογάν, συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο του θεσμού επεισοδίου που σημειώθηκε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε εξέλιξη η συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών και θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

«Είναι σημαντικό που σας καλωσορίζω για πρώτη φορά ως πρόεδρο της Τουρκίας», είπε ο πρωθυπουργός Αλέρξης Τσίπρας, υποδεχόμενο τον πρωθυποκαι πρόσθεσε:

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η δική μου επιθυμία είναι οι σχέσεις των δύο χωρών να βρίσκονται σε ένα κλίμα συνεννόησης και καλής γειτονίας. Πιστεύω βαθιά στην ελληνοτουρκική φιλία και εσείς το έχετε αποδείξει. Ιδιαίτερα λόγω των εντάσεων και των προκλήσεων στην περιοχή μας, όπως στη Συρία και το προσφυγικό. Ευθύνη μας να οικοδομήσουμε τη συνεννόηση και το διάλογο για τα σύνθετα προβλήματα. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ενθάρρυνα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σας καλέσει. Σκοπός να χτίσουμε γέφυρες και όχι να υψώσουμε τείχη.

Ως μηχανικός που είμαι ξέρω ότι για να χτίσουμε γέφυρα θέλουμε γερά θεμέλια. Και σταθερά θεμέλια είναι ο αλληλοσεβασμός, ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στις Συνθηκες και στην εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Διαφορές υπήρχαν πάντα, υπάρχουν και σήμ,ερα, οι θέσεις σας είναι γνωστές και όπως και οι δικές μου γνωστές και σαφείς. Αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από τις διαφορές να ψάχνουμε να βρούμε συγκλίσεις. Να διατυπώνουμε τις διαφορές μας με σεβασμό στην άλλη άποψη».

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε: «Μου είναι οικείο αυτό το κτίριο. Κατά την πρωθυπουργία μου είδα τρεις διαφορετικούς έλληνες πρωθυπουργούς. Όπως είπε και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Τουρκία και η Ελλάδα πρέπει να πιστέψουν σε κάτι, να εστιάσουν στο γεμάτο ποτήρι και να παραμερίσουν το κενό. Χρειάζεται να οικοδομήσουμε τις συνομιλίες μας πάνω σε αυτή την αντίληψη. Στην ουσία οι λαοί μας έχουν πάρα πολλά κοινά σημεία. Αρκεί να παραμερίσουμε αυτούς που έχουν κάποιες ιδεολογικές εμμονές. Εμείς ως χώρα ποτέ δεν εποφθαλμιούμε εδάφη μιας άλλης χώρας.

Είμαστε δύο λαοί που έζησαν πολύ κοντά ο ένας στον άλλο. Συμβαίνει να έχουμε ομογενείς που ζουν σε ελληνικά εδάφη, το ίδιο και εσείς στα τουρκικά εδάφη. Εύχομαι και λέω μακάρι να μην είχαν διαπραχθεί λάθη από προηγούμνες πολιτικές και οδήγησαν σε αποχώρηση πολιτών της μειονότητας από την Τουρκία. Είναι όμως πια κομμάτι της ιστορίας. Πρέπει να χτίσουμε το μέλλον. Γι' αυτό μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα.

Να συμφωνήσουμε με ορισμένες αρχές κοινής λογικής και μια κοινή ρητορεία θα λύσουμε πολλά προβλήματα. Εγώ σε αυτή τη συνάντηση μεταφέρω τις προσωπικές μου ευχαριστίες, αλλά είμαι και εκπρόσωπος του λαού μου και είμαι ευγνώμων στον ελληνικό λαό».

Eπισήμανση: κάθε σχολιο αναγνώστη εκφράζει τον ιδιο και οχι αυτόν εδω τον ιστότοπο. Η ελευθερία του τύπου , δεν περιορίζεται.

Ενημέρωση με mail

Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter μας και λάβετε στο email σας όλα τα τελευταία νέα:

Αναζήτηση Άρθρων

300x100

 

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης σας.

  Δέχομαι cookies από αυτή την ιστοσελίδα.