ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Handelsblatt: H συμφωνία είναι ένα μικρό θαύμα, αλλά τι θα κάνει ο Τσίπρας την επόμενη μέρα

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης δείχνει σύμφωνα με τον αρθρογράφο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt, ότι η «Αθήνα είναι εντός προθεσμίας όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Επιτέλους. Αυτό είναι ένα μικρό θαύμα αν σκεφθεί κανείς ότι η προηγούμενη δεύτερη αξιολόγηση καθυστέρησε πάνω από ένα χρόνο. Τώρα όμως ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζει.

Έχει υποσχεθεί στους συμπατριώτες του ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου 2018. Μέχρι τότε η Αθήνα θα πρέπει να περάσει ακόμα μια αξιολόγηση. Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι εάν θέλει να τηρήσει το χρονοδιάγραμμα δεν μπορεί να καθυστερεί», γράφει η Handelsblatt.

Η εφημερίδα σε άλλο σημείο επισημαίνει: «Δεν είναι μόνο η υποβόσκουσα κρίση των τραπεζών που μειώνει τη φερεγγυότητα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις, αλλά εξήγησε πως δεν θεωρεί δικό του το πρόγραμμα.Υπό την πίεση των δανειστών πρέπει να ασκήσει μια πολιτική στην οποία δεν πιστεύει, λέει ο Τσίπρας.

Αυτό όμως θέτει το ερώτημα, τι θα συμβεί όταν η χώρα δεν θα εξαρτάται από τα πακέτα βοήθειας και την πίεση των δανειστών; Θα σταματήσει ο Τσίπρας τις μεταρρυθμίσεις ή θα τις πάρει πίσω;». Και η Handelsblatt καταλήγει: «Η ανησυχία αυτή δεν ταλανίζει μόνο τις οικονομικές αγορές. Και οι Ευρωπαίοι πιστωτές παραμένουν δύσπιστοι.

Γι' αυτό και η ελάφρυνση του χρέους που αξιώνει ο Τσίπρας θα έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνον όταν η Αθήνα θα έχει υλοποιήσει πλήρως τη μεταρρυθμιστική ατζέντα του προγράμματος προσαρμογής. Αυτό δείχνει ότι μολονότι ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών πετυχαίνουν πλεονάσματα, το έλλειμμα εμπιστοσύνης παραμένει».». Για το ίδιο θέμα και τη συμφωνία που επήλθε γρήγορα η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει:«Πίσω από αυτό δεν κρύβεται κάποια αλλαγή πεποίθησης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Το πακέτο διάσωσης και οι μεταρρυθμίσεις θεωρούνται αναγκαίο κακό. Μερικές υποσχέσεις δεν έχουν καμία πρακτική εφαρμογή. Οι ιδιωτικοποιήσεις παραμένουν μια παρτίδα πόκερ. Κυρίως οι υψηλοί φόροι είναι αυτοί που 'πονάνε' περισσότερο.

Όσο η Ελλάδα πλησιάζει στο τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018, τόσο γρηγορότερα ο Τσίπρας θέλει να απαλλαγεί από το ζυγό. Με τον τρόπο αυτό θα έχει το αναγκαίο περιθώριο για μερικές 'αντιμεταρρυθμίσεις' και νέες υποσχέσεις ώστε να μπορέσει να μπορέσει να βάλει πλώρη για τις επόμενες εκλογές».

Τέλος και η Süddeutsche Zeitung σημειώνει: «Η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του τρέχοντος προγράμματος. Η κυβέρνηση στην Αθήνα συμφώνησε με τους δανειστές για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και η δόση θα μπορούσε να εκταμιευθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο».

Deutsche Welle

Eπισήμανση: κάθε σχολιο αναγνώστη εκφράζει τον ιδιο και οχι αυτόν εδω τον ιστότοπο. Η ελευθερία του τύπου , δεν περιορίζεται.

Ενημέρωση με mail

Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter μας και λάβετε στο email σας όλα τα τελευταία νέα:

Αναζήτηση Άρθρων

300x100

 

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης σας.

  Δέχομαι cookies από αυτή την ιστοσελίδα.