ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Νέα βόμβα Χουλιαράκη: Τα μνημόνια η μόνη επιλογή σωτηρίας από τη χρεoκοπία

Μια νέα παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στη Βουλή προκαλεί αίσθηση και «κλονίζει» την κύρια κατηγορία που απέδιδε ο ΣΥΡΙΖΑ στους «αντιπάλους» του για την... είσοδο της χώρας στα μνημόνια.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης στην κοινοβουλευτική επιτροπή κύρωσης και απολογισμού του προϋπολογισμού του 2015 ο κ. Χουλιαράκης παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι η μοναδική επιλογή για να απεμπλακεί η χώρα από τον εφιάλτη της χρεοκοπίας ήταν τα δημοσιονομικά προγράμματα που επέβαλαν τα μνημόνια.

Η παραδοχή αυτή του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ γίνεται λίγες μέρες μετά την ομολογία του επίσης στη Βουλή ότι ήταν συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης για την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης.

Η επιλογή ήταν μικρή , δεν υπάρχουν θαύματα

«Η επιλογή ήταν μικρή. Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει με μείωση των δαπανών και αύξηση των φόρων» είπε ο κ. Χουλιαράκης και πρόσθεσε «δεν υπάρχει άλλο συνεκτικό και αξιόπιστο αφήγημα εξόδου από την κρίση.

Σημείωσε πως η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν αναγκαία, έχει κόστος γιατί σε υποχρεώνει να αυξήσεις τους φόρους, σε υποχρεώνει να αυξήσεις τις δαπάνες, δεν υπάρχουν θαύματα, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. υπογράμμισε.

Υποστήριξε επίσης πως η μοναδική διαφορά με τις προηγούμενες κυβερνήσεις είναι στην «ταχύτητα προσαρμογής» και στα νέα εργαλεία κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των ευάλωτων ομάδων !

«Η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα, είναι η ταχύτητα προσαρμογής - η δικιά μας είναι πολύ πιο ήπια και κατά συνέπεια πιο αξιόπιστη - και η κατανομή του βάρους της προσαρμογής, με την προστασία όσο αυτό είναι δυνατό, και δυστυχώς δεν είναι όσο θα θέλαμε, των πιο ευάλωτων στρωμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε δε την δέσμευση της κυβέρνησης να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές.

Πρώτα φορολογούμε και μετά υποσχόμαστε ότι θα μειωθούν οι συντελεστές

« Η προσαρμογή έπρεπε να γίνει. Το θέμα είναι, πώς γίνεται η προσαρμογή. Διότι η προσαρμογή που γινόταν ήταν οριζόντια στις δαπάνες και με πολύ μεγάλη φορολογική επιβάρυνση. Κι εμείς φορολογούμε. Αλλά προσπαθούμε στο πλαίσιο της φορολογίας...Πρώτα-πρώτα φορολογούμε και υποσχόμαστε ότι μεσοπρόθεσμα οι φορολογικοί συντελεστές θα μειωθούν. Αυτό αποτυπώνεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής. Αναγνωρίζουμε ότι η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγάλη και υποσχόμαστε ότι θα τη μειώσουμε», είπε ο κ. Χουλιαράκης.

Υπάρχει χώρος συμπίεσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους

Αλλη μια αποστροφή του αναπληρωτή υπουργού αναμένεται να προκαλέσει συζητήσεις. Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του αρχηγού της ΝΔ το φθινόπωρο του 2016 για μείωση της φορολογίας ανέφερε πως το κόστος πλησιάζει τα 4,2 δισ. ευρώ. Θύμισε στο σημείο αυτό ότι και το ίδιο το ΔΝΤ θεωρεί ότι δεν υπάρχει χώρος περαιτέρω συμπίεσης των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών του δημοσίου αλλά πρόσθεσε «Εγώ νομίζω ότι υπάρχει. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πλησιάζει τα 4,2 δισ. ευρώ. 'Αρα ένα ερώτημα για εσάς στη ΝΔ, είναι πώς θα μειώσετε τη φορολογία όσο λέτε, αν δεν υπάρχει ο χώρος αντίστοιχης μείωσης των δαπανών. Πού θα βρεθεί ο χώρος;"

Αιχμές για όσα έγιναν το 2015

Νωρίτερα είχε παραδεχθεί ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015 χάθηκε εξαιτίας των αστοχιών και της αυταπάτης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χουλιαράκης επιβεβαίωσε επί της ουσίας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, αναγνωρίζοντας ότι το 2015 χαρακτηρίστηκε ως χρονιά υψηλής αβεβαιότητας που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο (σ.σ του 2014) και ολοκληρώθηκε με την συμφωνία (σ.σ. μνημόνιο Αύγουστος 2015).

Δεν απέρριψε εξάλλου το πάγιο αίτημα της αντιπολίτευσης να πέσει φως στην περίοδο εκείνη, δηλώνοντας ότι δεν έχει διαφωνία να γίνει ψύχραιμη ειλικρινής και τεκμηριωμένη συζήτηση για το πρώτο εξάμενο του 2015, αλλά και για τις αστοχίες- όπως διευκρίνησε- τον δύο πρώτων προγραμμάτων αλλά και για το πως φτάσαμε στο 2010 «ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία και να αντληθούν χρήσιμα διδάγματα για το μέλλον».

Πηγη the toc.gr

Eπισήμανση: κάθε σχολιο αναγνώστη εκφράζει τον ιδιο και οχι αυτόν εδω τον ιστότοπο. Η ελευθερία του τύπου , δεν περιορίζεται.

Ενημέρωση με mail

Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter μας και λάβετε στο email σας όλα τα τελευταία νέα:

Αναζήτηση Άρθρων

300x100

 

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης σας.

  Δέχομαι cookies από αυτή την ιστοσελίδα.