ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

Επίθεση τζιχαντιστών στο Μαλί: Υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι δύο νεκροί

Σαράντα πολίτες κρατήθηκαν όμηροι και διασώθηκαν - Τέσσερις δράστες σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε συνελήφθησαν

Ένας υπήκοος της Πορτογαλίας και μια υπήκοος του Μαλί, οι οποίοι εργάζονταν για την Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα της Αφρικής, σκοτώθηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε χθες Κυριακή στο Μπαμακό, δήλωσε σήμερα η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Δυστυχώς μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε δύο θύματα μεταξύ των συναδέλφων μας της ΕΕ, έναν πορτογάλο που ανήκε στην αποστολή εκπαίδευσης (των στρατιωτών) του Μαλί» και «μια συνάδελφο από το Μαλί η οποία εργαζόταν για την αντιπροσωπεία της ΕΕ», δήλωσε η Μογκερίνι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Λουξεμβούργο μετά το πέρας του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών.

Η επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «τζιχαντιστική» ο υπουργός Ασφάλειας του Μαλί, ο Σαλίφ Τραορέ, ήταν η πρώτη με στόχο δυτικούς εδώ και πάνω από έναν χρόνο στην πρωτεύουσα του Μαλί. Περίπου σαράντα πολίτες διέφυγαν τον κίνδυνο από την επίθεση αυτή εναντίον ενός οικολογικού θέρετρου, στην περιφέρεια του Μπαμακό, το οποίο εκτιμούν πολύ οι ξένοι τουρίστες. Τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν και πέντε συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Πορτογάλος εργαζόταν για τη Στρατιωτική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συμβάλλει στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Μαλί (EUTM, διαθέτει περίπου 600 μέλη), ώστε ο στρατός της χώρας να μπορέσει να χειριστεί τον αντιτρομοκρατικό αγώνα και τις μόνιμα παρούσες απειλές στο Σαχέλ.

Σύμφωνα με τη Μογκερίνι, αυτή η αποστολή έχει ευεργετικά αποτελέσματα, μια δήλωση που καταγράφεται καθώς η ΕΕ επιδιώκει να ενισχυθεί η συνεργασία στο πεδίο της άμυνας και οι Βρυξέλλες να γίνουν «αξιόπιστος παράγων της διεθνούς ασφάλειας».

Για την ύπατη εκπρόσωπο, ο τρόπος με τον οποίο επενέβησαν οι ειδικές δυνάμεις του Μαλί δείχνει πως «οι δυνάμεις ασφαλείας είναι σήμερα πολύ πιο προετοιμασμένες» από ό,τι στο παρελθόν. Ακόμη, η Μογκερίνι δήλωσε «υπερήφανη» και «ευγνώμων» προς «τους άνδρες και τις γυναίκες που υπηρετούν» υπό την ευρωπαϊκή σημαία «εναντίον της τρομοκρατίας».   απο protothema.gr

Eπισήμανση: κάθε σχολιο αναγνώστη εκφράζει τον ιδιο και οχι αυτόν εδω τον ιστότοπο. Η ελευθερία του τύπου , δεν περιορίζεται.

Ενημέρωση με mail

Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter μας και λάβετε στο email σας όλα τα τελευταία νέα:

Αναζήτηση Άρθρων

300x100

 

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης σας.

  Δέχομαι cookies από αυτή την ιστοσελίδα.