ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΕΓΚΥΡΟΤΗΤΑ - ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ - ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

ΗΠΑ: 196 βουλευτές καταθέτουν μήνυση κατά του Τραμπ για διαφθορά

Νέος πονοκέφαλος για τον Ντόναλντ Τραμπ: σχεδόν 200 Δημοκρατικοί βουλευτές καταθέτουν μήνυση κατά του προέδρου των ΗΠΑ κατηγορώντας τον ότι έλαβε χρήματα μέσω του ομίλου των επιχειρήσεών του από ξένες κυβερνήσεις, χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου.

Η ενέργεια αυτή αντιβαίνει στο σύνταγμα της χώρας, αναφέρεται στη μήνυση.

«Η αποτυχία του Προέδρου να μας ενημερώσει για τις αμοιβές αυτές, να αποκαλύψει τις πληρωμές που εισπράττει και τα οφέλη που αποκομίζει, σημαίνει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε κάτι που αγνοούμε», είπε ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ.

Ανάλογες αιτιάσεις ανέφεραν στη μήνυση που κατέθεσαν τη Δευτέρα οι Γενικοί Εισαγγελείς του Μέριλαντ και της Περιφέρειας της Κολούμπια. Ενώ σε μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν από μη κερδοσκοπική ένωση εστιατορίων για την προστασία της ηθικής, αλλά κι από έναν διοργανωτή εκδηλώσεων σε ξενοδοχεία, ο Τραμπ καταγγέλλεται ότι παραβιάζει την διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με τις αμοιβές του. Η διάταξη αυτή (emoluments clause) απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να δέχεται δώρα ή αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις χωρίς να έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Ένα δεύτερο πεδίο παραβίασης της συνταγματικής διάταξης εντοπίζεται στην διατήρηση της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεών του Τραμπ από τον ίδιο, παρά την παραχώρηση της διοίκησης στους γιους του.

Ο Λευκός Οίκος είχε υποστηρίξει ότι τα ξενοδοχειακά εισοδήματα του Τραμπ δεν μπορούν να ενταχθούν στην διάταξη περί αντικανονικών πληρωμών του Συντάγματος των ΗΠΑ και μίλησε για πολιτικά κίνητρα πίσω απ’ τις μηνύσεις.

Ο Όμιλος επιχειρήσεων Τραμπ από την πλευρά του είχε αναφέρει ότι θα διαβιβάζει στο υπουργείο Οικονομικών τις πληρωμές από ξένες κυβερνήσεις. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Πηγή: iefimerida.gr

Eπισήμανση: κάθε σχολιο αναγνώστη εκφράζει τον ιδιο και οχι αυτόν εδω τον ιστότοπο. Η ελευθερία του τύπου , δεν περιορίζεται.

Ενημέρωση με mail

Εγγραφείτε στο καθημερινό newsletter μας και λάβετε στο email σας όλα τα τελευταία νέα:

Αναζήτηση Άρθρων

300x100

 

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την καλύτερη εμπειρία πλοήγησης σας.

  Δέχομαι cookies από αυτή την ιστοσελίδα.